Entertainment Community stöder demokratiska val i Ukraina

Entertainment Community stöder demokratiska val i Ukraina

(Hollywood, Kalifornien 18 december 2004) Oscar-vinnande skådespelare Jack Palance, Oscar-vinnande regissör Robert Wise, TV-stjärna David Duchovny och RKO Studios president Paul Speaker är bland de 130 namn som samlats på ett framställande som kräver gratis val i Ukraina och stödjer de prodemokratiska demonstrationer som har trängt i Kiev efter allvarliga oegentligheter som uppstod i presidentvalet avstod från valet den 21 november. (HTF), som bildades under Palance ledning för att underlätta kontakt mellan yrkesverksamma inom underhållningsbranschen som är intresserade av ukrainska angelägenheter grundat på framställningen. Stiftelsen är en icke-vinstdrivande organisation 501 (c) (3) registrerad hos Internal Revenue Service. Framställningen har skickats till Ukraina för att delas med demonstranter som fortfarande finns på gatorna i Kiev och med andra genom de lokala nyhetsmedierna.

Allvarliga farhågor uppstod under valkampanjens gång då presidentkandidaten Viktor Jusjtjenko blev sjuk och senare diagnostiserades som målet för ett förgiftningsförsök. Andra oegentligheter i valet som särskilt berörde de västerländska regeringarna och observatörerna var störningen i valprocessen av den ryska presidenten Vladimir Putin, som personligen kom till Ukraina i minst två tillfällen för att stödja pro-Moskva kandidaten Viktor Janukovitj och de många valen omröstnings brott rapporteras i stort sett av västerländska observatörer som övervakar resultaten från andra omgången. Avslutningsundersökningar visade Jusjtjenko, pro Nato och Pro European Union kandidaten, över 10 poäng före sin konkurrent, men den ukrainska valkommissionen förklarade sin motståndare vinnaren. Efter demonstrationer av över en miljon människor på gatorna i Kiev och ett långtgående västerländskt skryt över processens orättvisa, beslutades detta beslut av Ukrainas högsta domstol, som hävdade att ett nytt avfallsval måste hållas den 26 december , 2004. Vidare godkände Ukrainas parlament en röst för icke-förtroende för den nyvalda presidentkandidaten och senare antagna lagar för att förbättra valprocessen under den kommande omröstningen. Tusentals observatörer från Europa, Kanada och USA gör för närvarande deras väg till Ukraina för att övervaka återkörningen av andra runda valet.

Los Angeles, Ca 90042We, medlemmarna av media och underhållningsindustrin i Hollywood och runt om i världen, uttrycker härmed vår solidaritet med våra medarbetare i Ukraina som stöder den demokratiska valprocessen.

Vi är rörda av hundratusentals människor som braved den fria kyla både dag och natt i mer än två veckor för att kräva rättvisa och ärliga val. Vi hälsar och stöder varje person som väckte en röst för frihet och demokrati i Ukraina.

Vi gläder oss särskilt på de yrkesverksamma som arbetar i ukrainska TV, radio och media som vägrade att fortsätta propaganda och som tog ställning för yttrandefrihet och pressfrihet och som med stort mod stödde de idealer som är så viktiga för ett fritt samhälle och den kreativa processen. Vi lovar också våra medarbetare i Ukraina på inspelnings-, sport- och scenekonfekter som drabbades av långvarig hunger och frysning för att stå upp för demokrati och att underhålla och stödja demonstranterna för demokrati.

Vi uppmanar våra bröder och systrar i mediebranschen över hela världen att erkänna att demokrati rörelsen i Ukraina är omfamnad av den stora majoriteten av de som bor i Ukraina, oavsett om de talar ukrainska eller ryska, oavsett om de är ortodoxa, katolska eller judiska, och om de bor i östra eller västra Ukraina. Den ukrainska nationen är enad i sin önskan om frihet och demokrati.

Vi uppmanar alla utländska regeringar, särskilt Ryssland, att respektera Ukrainas suveränitet och att omedelbart sluta störa det ukrainska valet. Vi uppmanar alla regeringar och alla människor i god tro över hela världen att stödja den oberoende demokratiska processen i Ukraina.

Vi uppmanar till en bedrägeribekämpning av andra valomgången för att tillåta Ukrainas folk att göra sitt val i en rättvis och ärlig process. Vi uppmanar alla regeringar att motbevisa alla försök att undergräva den demokratiska processen genom att använda fördröjningstaktik och legalistiska manövrer. Friheten försenad är friheten nekad.