Etikettexperter förklarar vad du borde ta med

Etikettexperter förklarar vad du borde ta med

‘Om du är inbjuden till någons hem, så är det alltid rättvist att ta en gåva’, säger etikettutbildare Robert A. Shutt. ‘Speciellt på semestern.’

‘Tänk på det som din tackanmälan’, sade etikettlivs tränare Vanessa J. Baggett av Perfectly You. En tankevärd värd eller värdinna gåva är ett sätt att visa uppskattning för en inbjudan till någons hem.

Potentiella värd- eller värdinna presenter täcker en mängd olika saker, allt från hemlagad semester behandlas till en festligt dekorerad flaska vin, enligt Central New York etikett och semester part experter. De sa att dessa gåvor är mest lämpliga för semesterfester som är värd i personliga hem. När samlingen äger rum på en restaurang eller annan plats, är en värd eller värdinna gåva mindre nödvändig. I dessa fall kan det vara bättre för dig att skicka ett uppskattningsobjekt eller ett tackbrev till huset som vill förmedla det här känslan.

Den lämpliga prislappen för en värd eller värdinna gås också på ett väsentligt sätt, med experter som uppmanar gästerna att arbeta inom personliga budgetar och undvika extravagans. ‘Frankly, ingen vill tro att du har spenderat mer på dem än de kanske på dig’, säger Baggett. Och det finns ingen anledning att anta pricier är bättre, en billig vara kan ibland få större betydelse för värden, sa hon , som erbjuder ett inramat foto som ett exempel.

Shutt föreslog löst att matcha värdet av presenten till typen av händelse och förklarade att ett middagsparti i allmänhet efterlyser en dyrare present än en avslappnad sammankomst. Och för de som föredrar hårda siffror, rekommenderade Nicole Samolis, president och kreativ chef på The Event Company och SKY Armory, att hålla värd eller värdinna gåvor under $ 25.

För Samolis är nyckeln till att välja en bra present att tänka förbrukningsbar. Föremål som vin, choklad eller sylt gör goda gåvor eftersom de inte röra någon hemma på samma sätt som en bildram eller annan tchotchke kanske, sa hon. Plus folk brukar njuta av matvaror, sade hon, och de ‘är lätt och oavsiktligt begåvade om mottagaren föredrar.

Tillsammans med detta föreslog Samolis att det var ett lokalt tillverkade eller något annat unikt föremål, så att värden eller värdinnan inte slutade med dubbla gåvor i slutet av festen. ‘Det finns många bra lokalt gjorda produkter här i Syracuse’ hon sa, att erbjuda Better Brittle Company eller Lune Chocolat som exempel. Hot tomatolja från Pastabilities kan på samma sätt göra en lämplig lokal gåva.

Det är också viktigt att välja en present som inte kräver omedelbar uppmärksamhet från mottagaren. ‘Det ska vara något för värden eller värdinnan att använda på egen hand,’ sa Shutt. Det är därför tvål för gästbastu, biljetter till filmerna eller en semestermålade presentkorg med godis, kakor eller annan mat är alla bra alternativ. Likaså föreslog han en flaska vin eller en eftermiddagslut som en bra kvalitet scotch, sherry eller benedictine som bra alternativ så länge som gåvorna inte förväntar sig att de öppnas med måltiden.

Om en gäst bestämmer sig för att få ett blomsterarrangemang, ska han eller hon också ta med en vas för buketten så att mottagaren inte behöver hitta en. ‘Tanken är att de inte behövde göra något arbete’ Shutt sa.

Och för gäster som vill hålla sakerna enkla, kom experterna överens om att en flaska vin är en bra gå till. Diana Carmi, chef för Diana-akademin för etikett och protokoll, sa att vin och champagne alltid är hennes första förslag när man tänker på värd eller värdinna. ‘Du kan aldrig gå fel med dessa’, sa hon.

Carmi föreslog också festliga vinglas, party cracker leksaker, poinsettias, semester doftande ljus eller mason burkar fyllda med torra ingredienser för ett dessert recept som icke-alkoholiska alternativ.

Och för varje gåva, sa hon, presentationen är viktig. ‘Det är alltid trevligt att lägga ihop det’, sa hon och noterade att det här kunde inkludera även ett enkelt band och en presentkod. ‘Det visar att du har gjort en insats.’