Ett av offren från Texas smuggling lastbil var från Falls Church

Ett av offren från Texas smuggling lastbil var från Falls Church

Det var en dödsfälla på hjul. En av de personer som dog i lastbilen som hittade sig med invandrare som smugglades i Förenta staterna var Frank Fuentes, 19, som växte upp i Falls Church, Va. Som ett litet barn från Guatemala år 2000, enligt ICE. Stuart High School i Falls Church, enligt Fairfax County School tjänstemän.

Hon säger att de mötte varandra som nybörjare på Stuart, som satt bredvid varandra i flera klasser. ‘Han var smart. Han var alltid den första som höjde handen,’ sa hon. ‘Och han skulle alltid vara där för dig om du behövde det, älska. Jag kommer aldrig glömma det om honom.’

I juli 2016 arresterade ICE-deportationsofficer Fuentes och i februari 2017 utfärdade en invandringsdomare honom en slutgiltig ordning för borttagning. Han deporterades i mars 2017.

Hans utvisning kan ha härstammat från allvarliga brott som han angivligen begått. I mars 2016 bad Fuentes sig skyldig till enkel övergrepp och batteri av mob och grand larceny plockning.

Luna tror inte Fuentes begått brott, hon tycker att de har fel kille och att det var ett misstag. Hon säger också att han inte var i ett gäng.

‘Inte Frank. Han var aldrig en del av något gäng’, sa hon. ‘Jag’ har sett honom varje dag här. Det är inte en dag jag går utan att se honom. Han är inte i ett gäng. ‘

Hon säger att hon pratade med Fuentes förra torsdagen när han berättade för henne att han planerade att smyga tillbaka in i landet med hjälp av en ‘coyote’ smugglare. Hon säger att han hade ingen aning om hur farligt resan skulle vara.

Fuentes hade beviljats ​​uppskjutna åtgärder från utvisning under Obama: s uppskjutna åtgärd för barndomsköp, men den upphörde i juni 2016. Tjänstemän säger att uppskjutna åtgärder att avvika kan återkallas av DHS när som helst.