Ett bra sätt att avsluta din semestermåltid

Ett bra sätt att avsluta din semestermåltid

Möt folket bakom Purple Tongue: IPL-studenter från Tasiujaq och Kangiqsualujjuaq: Martha Munick, Anita Munick, Karen Annanack, Janice Snowball, Thomas Cain, Monica Kaukai, Monica Annanack med lärare Michelle Hall Daniel Annanack och Margaret Morgan och projektledare Maxim Tardif, Alain Cuerrier och M Lemire. (PHOTO COURTESY OF MELANIE LEMIRE)

En Nunavik-baserad bärsorbet gör en fin, lätt efterrätt efter en tung semestermåltid. Under senaste sommaren och hösten valde eleverna i Independent Learning Path-klasserna i båda samhällena 60 kilo bär.

Gruppen experimenterade med bären och kom med olika recept.

Och de kom överens om att dela två av dem här; en berrypuré en enkel förberedelse som gör en bra bas i många andra recept, inklusive berrysorbet.

Berry pur 500 g eller 4 1/3 koppar rödbär (kimminaq), blåbär (kigutanginnaq) eller björnbär (paurngaq) eller en blandning av alla tre.

500 g eller 1 2/3 koppar osötad äpplepur

250 g eller kopp av varje: osötad äpplepur och datum pur För att förbereda dagpuree behöver du 500 g pitted datum och 500 ml varmt vatten. Häll vattnet över datumen, låt dem mjuka i fem minuter och blanda sedan tills det är smidigt.

250 g eller kopp av varje: osötad äpplepur och bananpuré (2 3 mogna bananer, blandade)

För att förbereda pur behöver du en matskala, en kastrull, en handblandare eller matberedare och lufttäta behållare eller glasburkar.

1. I en stor rostfri stålpanna, häll bär och en liten mängd vatten (1 tsk) så att bären inte klibbar. Skydda med lock.

2. Smäll över medelhög värme tills bär är ömma och lös. Rör regelbundet.

3. När du har kokat, pur bär med en mixer. Om du föredrar att ta bort frön siktar du blandningen.

4. Tillsätt unsötad applepuré (eller en av de två blandningarna) till bär pur och blanda. Om du vill använda pur och fortsätt med upplösningsuppskrifterna, sluta vid detta steg.

5. Om du vill frysa purten för vidare användning, sätt puréen i lufttäta behållare och märka dem (typ av pur och produktionsdatum).

6. Om du vill kan pur värmen igen tills den når 88 (190 F). Förvara de steriliserade burkarna på en sval och torr plats, bort från ljuset.

Nu är du redo att göra bärsorbet.

1000 g eller 3 1/3 koppar Berry pur (vilken smak som helst)

200 g eller 2/3 kopp brun sockersirap

100 g eller 1/3 kopp datum eller banan pur

1. Förbered den bruna sockersirapen genom att inkorporera 100 g brunt socker i 100 g vatten. Blanda väl och värma för att få en jämn och sirapstruktur.

2. Väg berry pur och den andra valda fruktpuréen (datum eller banan).

3. Blanda alla tre ingredienserna tillsammans.

4. Häll blandningen i en lufttät frysbar behållare och lämna preparatet över natten (ca 12 timmar) i kylskåpet.

5. Sätt i frysen på18 (0 F) eller mindre.

6. Efter 3 timmar i frysen, skrapa blandningen med en gaffel och blanda försiktigt för att införa luft. Sätt tillbaka den i frysen.

7. När blandningen är helt frusen, servera i små portioner på 125 g eller lagra i frysen för framtida användning.