Ett julgrannbrist driver högre priser på mycket i år

Ett julgrannbrist driver högre priser på mycket i år

Recessionen är till stor del skyldig till att vi upplever högre priser på mycket. Julgran tar cirka 10 år att växa för detaljhandel, enligt talsmannen Doug Hundley, National Christmas Tree Association, vilket är anledningen till att konsumenterna oftast ser nedgången i valet och prisökningen nu.

‘Under 2007 var vi i början av vår recession och trädförsäljningen var nere, priserna var nere, bönderna hade inte plats i sina fält för att replanta eftersom de inte skulle skörda så många,’ sade Hundley.

‘Det var en avmattning i plantering för 10 år sedan, och det är vad som leder till detta: det är inte bränderna, det är inte vädret, det är bara planteringsrytmen i denna gröda, det är väldigt länge och Vi kan inte växa dem snabbt. ‘

Och medan det kan vara sant, säger några släktträd i Santa Cruz-bergen att Kalifornien-torkan hindrade många nya planteringar från att ta rot och överleva, vilket potentiellt ytterligare begränsar lokalförsörjningen.

Ken Orsow, chef och tidigare ägare till julgran Jamboree i San Francisco, noterade ökningen av priserna. Orsow noterade att priserna hoppade ‘dramatiskt’ de senaste tre åren och sa att han tittar på $ 5 till $ 10 per träd än förra julen.

‘Det här är det dyraste jag har sett träden slog i min livstid,’ sade Orsow. ‘Några av träden kostar så mycket som 70 dollar bara för grossist av trädet. Det är mycket pengar.’

Orsow har jobbat med julgranar i cirka 50 år med sin uppskattning, och han gissar att det kan finnas ytterligare ett år med ökad prissättning innan marknaden saktar ner.

‘Det är en vara: Priserna går vägen upp, då går det långt,’ sade Orsow om träden.

‘Jag har alltid försökt att stanna jämnt på prissättningen, men när det går så långt så finns det inget sätt att du inte kan höja priset på dina träd. Du måste åtminstone matcha vad du har blivit uppvuxen.

‘Det här är ett samhälle mycket för folket ner i Bayview och Hunter s Point-område, och jag har alltid försökt att hålla priserna långt, långt ner’, tillade han. ‘Om jag går upp $ 5 eller $ 7 grossist, det är vad de går upp på min detaljhandel.’

Majoriteten av julgranar odlas i North Carolina och Oregon, och detta är första gången i år att båda staterna är bristfälliga, enligt Hundley. Oregon levererar i stor utsträckning västkusten med sina träd och dess brist kommer till stor del att påverka prissättningen i Kalifornien.

Ädelgrisar i Oregon upplever särskilt växande problem, utöver återhämtningen från odlare under lågkonjunkturen. Willamette Valley upplevde en ‘praktiskt taget obefintlig’ beskärning av noblar i cirka 15 år, innan de äntligen skörde en bra gröda år 2016. Dessa trädslag förväntas fortsätta beordra en mycket högre prissättning.

‘Det finns brist på ädla träd odlade i nordväst och förväntas vara åtta år eller mer, så priserna för Nobles kommer definitivt att öka sannolikt från 5 till 10 procent i år’, enligt Sam Minturn, verkställande direktör för California Christmas Tree Association.

Den nationella gruppen förutspår en ökning på 5 till 10 procent över hela landet för alla träd och säger att högre priser också förväntas hända med östkuststrädsprodukter som köps från leverantörer i North Carolina, enligt Hundley. Förhoppningen är att marknaden kommer att återgå till normal före 2020.

‘Det’ tar lite tålamod, julgranodlarna har sedan 2010 planterat kraftigt, och vi tror att denna underutbud eller snäva marknad kommer att passera om några år, säger Hundley.

Ett förslag till att undvika ett begränsat urval av träd är att gå till lokala gårdar som gör det möjligt för kunderna att välja och skära ner sitt eget träd. Platser som smågröna julgran gård i Petaluma växer sina egna träd och rapporterade att de ‘inte upplever bristerna och de höjda priserna som många med träd från kommersiella odlare ser.

‘Det här är en bra tid att besöka en lokal trädgård eftersom de nästan alla växer mer än en trädslag’, sa Minturn. ‘Vi har inte hört talas om några brister med dem, såvida de inte påverkades av skogsbränderna som den i Santa Rosa-området.’

Nu betyder bristen inte att julgranarna är tomma av träd, men det blir svårt för prostratörer att hämta ett sista minuten träd. Återförsäljare och experter föreslår att kunderna hämtar sina träd tidigare i år för att undvika smal plockningar senare i december.