Kina aktier släpper efter veckolång semester

Kina aktier släpper efter veckolång semester

Aktierna i Kina minskade måndag då investerare återvände från en veckolång paus för Lunar New Year, landets största semester. Referensmarknaden Shanghai Composite föll nästan 3% när marknaden öppnade, men återhämtade sig senare för att stänga 0,6%.

Förlusten följer förra veckans dumma handel i Asien, där Japans Nikkei dödade mer än 11%. Hongkongs Hang Seng Index förlorade 5% under de senaste två dagarna i veckan efter att ha stängts för de tre föregående för semestern. Mer allmänt sänktes ett index för globala aktier i en björnmarknad förra veckan.

Vidare väga på investerare Måndag var dystra handelsuppgifter från Kina som ‘pekar på en skakig början på året’, skrev Capital Economics.

Exporttillväxten avtog mer än väntat Gå Ner I Vikt På En Vecka och uppgick till 6,6% i januari i yuan, jämfört med samma period föregående år. Det är väsentligt sämre än den svaga expansionen på 2,3% i december. Importen var också en besvikelse, en minskning med 14,4% i januari jämfört med 4% föregående månad.

Shanghai-aktier har nu tankat en hel del 23 procent hittills i år.

Relaterat: Investerare bör fokusera på Kinas ekonomi, inte aktier

För Kina är början av kalenderåret notoriskt flyktigt, eftersom landet i stor utsträckning sätter stopp för Lunar New Year-semestern. Fabriker och företag stängs av när arbetarna återvänder hem för att fira med familjen.

Det betyder att en mängd ekonomiska data för årets första två månader från tillverkningsverksamhet till handelstal är föremål för säsongsvariationer. En tydligare bild av den övergripande ekonomiska hälsan börjar inte dyka upp förrän åtminstone i mars.

Kina lägger emellertid nu sin långsammaste årliga tillväxt på 25 år och ställer Går Man Ner I Vikt frågor om hur snabbt landets gång, en röd, varm ekonomisk motor är avkylning.

Kinesiska aktier uppvisade en meteorisk ökning förra året innan en spektakulär sommarolycka gav investerare whiplash.

Volatiliteten har flakat igen i början av året. Minskningar i yuanens värde, tillsammans med investerare som drar hundratals miljarder dollar ut ur Kina, har fördjupat bekymmer.

CNNMoney (Hong Kong) Första publicerad 15 februari 2016: 12:41 ET

Kontakta ossSluten Går Man Ner I Vikt CaptioningSite MapMost stock quotedata från BATS. Marknadsindex visas i realtid, förutom DJIA, som försenas med två minuter. Alla tider är ET. Varning. Morningstar: 2018 Morningstar, Inc. Fakta: FactSet Research Systems Inc.2018. Chicago Mercantile Association: Vissa marknadsdata är egenskapen hos Chicago Mercantile Exchange Inc. och dess licensgivare. Dow Jones: Dow Jones varumärkesindex är proprietära till och beräknas, distribueras och marknadsförs av DJI Opco, ett dotterbolag till S Dow Jones Indices LLC och har licensierats för användning till S Opco, LLC och CNN. Standard Poor och S är registrerade varumärken som tillhör Standard Poor Financial Services LLC och Dow Jones är ett registrerat varumärke som tillhör Dow Jones Trademark Holdings LLC. Allt innehåll i Dow Jones varumärkesindex Dow Jones Indices LLC 2018 och / eller dess dotterbolag.