Sinnet resenären

Sinnet resenären

Bild Pico Iyer går in i ett rum Viktminskning Tabletter fullt av människor. Det är en miljardär, en bollywood skådespelerska och en man som ropar till sig själv i hörnet. Det är en bra chans att Iyer skulle bli dras till ‘den galen killen’. ‘För att lyssna på honom kanske inte är tröstande eller trevligt, men det skulle säkert vara fascinerande

Bild Pico Iyer går in i ett rum fullt av människor. Det är en miljardär, en bollywood skådespelerska och en man som ropar till sig själv i hörnet. Det är en bra chans att Iyer skulle bli dras till ‘den galen killen’. ‘För att lyssna på honom kanske inte är tröstande eller trevligt, men det skulle säkert vara fascinerande’, säger 60-årig romanförfattare, mest känd för sitt reseskrift och hans senaste bok The Art of Stillness: Adventures of Going Nowhere. Iyer använder sin ‘galen kille’ metafor för att förklara sina resealternativ också. Varje plats har en egen karaktär; Att välja rätt destination är detsamma som att erkänna vem du vill spendera din tid med. Därför har Iyer nyligen valt Nordkorea eller Kuba över Bali och Hawaii och varför bestämde han sig för att besöka världens fattigaste placerar för 20 år sedan. ‘Jag tänkte på att vad som hände där (dessa destinationer) skulle ge mig något annorlunda’, säger Iyer. Med 50 miljoner turister varje år är Kyoto den näst enda till Mecka som den mest besökta staden i världen. s mamma, forskare Nandini Iyer, bor i en lika avundsvärd ort, Kalifornien. ‘Så jag har ett överflöd av skönhet och lätthet i mitt liv. Jag tycker att de flesta semesterfirare vill ha något jag aldrig får resten av året. I mitt fall är det oroligt, säger han. Ironiskt nog, för de miljoner som tittade på hans TED-tal och läste sin senaste bok, är Iyer nu Mr Stillness. En redaktör beställde en bit som hon kände att vara okänd terräng för honom. Efter att ha tillbringat så mycket av sitt liv på flygplatser, var tanken att få honom att tänka sig sittande. ‘Det var väl mottaget Jag tror att många människor känner sig så janglade och överallt. Plötsligt blir jag Stillness, trots att jag inte vet någonting om stillhet,’ skrattar Iyer.

Anländer i ett digitalt, snabbt rörande Indien mitt i en fuktig mars, hittar Iyer Mumbai, där hans mamma ursprungligen kommer från, på många sätt som förvirrande, uppseendeväckande, störande och vacker som för 30 år sedan. ‘Ibland tror jag att vi överdriver förändringarna. Ibland låter vi våra telefoner komma i vägen. Men om vi låter dem, kommer platserna fortfarande ta andan bort. Det är därför jag aldrig tror att resan blir gammal. ‘

Resan kan inte vara överflödig än, men med tekniska ansträngningar har inspirationen för semesterande säkert sett en förändring. Iyer talar till Indien idag Spice om de äventyr han är mest sannolikt att söka och kommentera vad resenärer letar efter i sin semester.

Fråga: Hur har konsten att semestra ändrats genom åren?

A. I hjärtat av det har resor och konsten att semestra varit om att stöta på något du inte förstår. Det har inte förändrats. Världen är fortfarande lika outtömlig och exotisk som någonsin. Men lugn och ro är nu en mycket större lyx än det var när jag växte upp. Semesterstäder var typiskt färgglada, levande utrymmen. Men nu tänker vi på platser där inget händer. Jag tycker att det är mycket svårare nu att komma hemifrån. Du kan vara på en öde eller resa i Himayalas och din chef kan fortfarande komma till dig och dina barn kan fortfarande nå dig och klaga på att inte få detta eller det. När vi reser vill vi komma bort från vår dagliga rutin mer än det fysiska rummet i hemmet och det är svårare än det var. Lyxiga hotell brukade vara fulla av förgyllda ljuskronor, men de handlar nu om tomhet. s vad folk verkligen vill ha. Det får dem att känna sig verkligen avslappnad.

För alla internationella resenärer 1960 finns det 40 nu. Kyoto kallas ibland den mest besökta staden på planeten, bortsett från Mekka. Det ser 50 miljoner turister varje år och så nu, även vid de mest seriösa templen är allt du ser stora folkmassor. Men det här är främst på grund av kinesisk turism som är den stora förändringen där och den är över hela världen. Många av oss, när vi går till Louvren, ser vi 6 000 kinesiska turister. Kanske känns vi lite besvikna, men jag är verkligen glad att kinesiska turister också kan njuta av de saker vi gör.

När du går till en plats som Venedig, som har en befolkning på 24 000 lokalbefolkningen och 24 miljoner besökare om året, är det lätt att bli besviken och känna att allt du ser är andra turister. Men jag tror att det är en avledning, jag ‘Jag är inte så orolig för den typen av saker. Du kan fortfarande drabbas av kanalerna och de härliga smala banorna.

Q. Det är vad du vill göra av en plats, är det inte?

A. Ja. Saker som inte har förändrats är de grundläggande, sensoriska upplevelserna i vårt liv. När människor kommer tillbaka från sin semester nu säger de samma saker som deras morföräldrar gjorde.

F. Hur har dina tankar om tystnad och stillhet påverkat dina resevanor?

A. I ungefär 26 år har jag spenderat tid på en benediktisk hermitage nära Big Sur, Kalifornien, även om jag inte är katolsk. Det kändes ofta som det största äventyr jag kunde gå på och det enklaste jag kunde ta i motsats till att säga att jag kom till en plats som Indien, där du måste tänka på speciella tillstånd och packa rätt. Jag behöver inte tänka av inokuleringar eller viseringsbestämmelser för att åka dit. Och jag kunde tillbringa dagar utan en plan.

När vi är på semester, är vi så neurotiska som när vi är på jobbet. Vi blir dumma när saker inte går som vi gillar. Jag har insåg att en helt öppen dag befriar dig från allt detta. Och vi vet att om jag skulle ha en fantastisk upplevelse i Moçambique, spenderar jag mycket av tid att tänka på det, bearbeta det.

Våra liv har blivit så snabba idag att nu går det till en Black Hole-utväg där du inte kan använda en mobiltelefon plötsligt bli en form av lyx. Det är svårt och en utmaning, men i sista hand lämnar du mycket mer uppfriskande. Eftersom vi transporterar vårt kontor med oss ​​dygnet runt och vad vi verkligen vill ha är att komma undan från vår mamma och fråga oss var vi är och vår redaktör frågar när den artikeln kommer in.

Fråga: Är du arg för all teknik?

A. Det är inte så att jag är avis för det, men jag är ganska clueless om teknik. Jag är för inkompetent och sätter mig på mina vägar. Jag har en bärbar dator och innan jag reser kan jag rulla på internet och gå igenom bloggar och videoinnehåll, men jag undersöker nu hur jag gjorde 35 år sedan, främst genom att läsa böcker. Så om jag skulle åka till Tanzania skulle jag få en guidebok från Lonely Planet för att kartlägga en resväg, en bok av VS Naipaul och en annan av en tanzanian. Världen förändras med ljusets hastighet och jag är fast på 20-talet. Mitt liv har inte förändrats mycket.

Q. Är det varför du inte äger en mobiltelefon?

A. Ja, jag bor i en slags avskalad miljö i Kyoto. Min fru och jag bor i en lägenhet med två sovrum. Jag har ingen mobiltelefon eller Gå Ner I Vikt På En Vecka bil. Jag kan ge upp på vissa spänningar och avvikelser genom att bo på denna plats mitt i ingenstans, där jag inte talar språket och jag inte känner till många människor. Men det ger mig tidens lyx, som är den största av allt.

Kanske det är en sak som förändrats under min livstid. Vi är alla i desperat behov av mer tid. När jag växte upp ville resenärer åka till platser som Antarktis, Grönland eller Tibet och det gör vi alla fortfarande, men nu är vi också hungriga och vad vi vill ha mest är lyxen av tiden. Jag utformade detta lågteknologiska liv så att när jag vaknar på morgonen ser jag inte en överbelastad trafikstockning utan en öppen äng och det känns jag även om jag har fem timmars arbete och en timme att ta hand om av min e-post och så vidare är det fortfarande bara 1 ‘o’ klocka och jag har resten av dagen fri.

F: Hur nollar du på en semesterplats?

A. Jag är misstänkt för platser som är för bekanta. Säg till exempel att vi är i ett stort hotell, jag tror att de mest intressanta sakerna händer i hörnen. Så jag har inte haft en underbar tid på Bali eller på Hawaii eller på platser som. Men jag har på platser som Beirut eller Bolivia, där folk inte går väldigt mycket.

Från min läsning får jag en ganska angelägen känsla av vad karaktären av platsen är och vad som kommer att vara mest intressant för mig. Varje plats jag besöker är som en person. Så det är likvärdigt med att titta över denna hotelllobby och att veta vilken person av de 20 personerna här, om jag har läst lite om dem, kommer att öppna sina dörrar för mig och engagera mig i en riktigt intressant konversation.

Jag är inte intresserad av vackra eller enkla platser. Jag är intresserad av ibland obehagliga platser som ändå kommer att stimulera mig. Det är därför jag har varit i Nordkorea så många gånger. Du kan inte se mycket som en besökare där, och det du möter är exakt det du förväntar dig. Och ändå finns det något om det som hånar du och du kan inte sluta tänka på det. Du kanske tror att mänskligt liv är en väg, men Nordkorea följer inte någon av dessa regler. Ingen skulle rekommendera det som en semesterplats, men det är verkligen en intressant Gå Ner I Vikt På En Vecka plats att besöka. Du är intresserad av att besöka platser som skulle framkalla ett rikt svar snarare än bara salighet.

F. Tror du att det finns platser som kan vara både lätta och intressanta?

A. Ja. Iran, tror jag, är en av dem. Det är en av de mest intressanta platserna jag någonsin har besökt. Det är extremt elegant och bekvämt och friktionsfritt. Det är den typ av plats jag tar med min fru eller min mamma, vilket är mitt kriterium när jag tänker på vad jag ska rekommendera till mina läsare.

Q. Vad är ditt nästa stora äventyr?

A. Jag har varit på resande i många år, så i den meningen är det fortfarande det stora äventyret och den stora okända. Jag tror att äventyrlig resa för mig nu skulle gå djupare in i en enda plats. Jag fyller nu en bok på Japan, där jag har bott i ungefär 30 år. Min stapel handskrivna anteckningar är mycket höga. Det är en utmaning på hur ett äktenskap eller ett jobb är hur man gör fräscha saker som du har känt så intimt i 30 år. Jag vill göra det så fokuserat som möjligt, förminskning till en region och en säsong i synnerhet. Trots det dricker jag data. Men ibland att se en plats med nya ögon efter 30 år kan vara mer intressant och ett större äventyr än en resa till Lhasa, Tibet eller Bali.